DIY: een autospeeltafel maken

Met twee jongens in huis is de hoeveelheid speelautootjes bij ons niet aan te slepen. We hebben een grote bak met – inmiddels vooral veel gehandicapte – autootjes, waarbij een groot deel een of meerdere wielen mist, het dak of zelfs het hele onderstel. Als ik er stiekem eens eentje weggooi en Jelle komt hem per ongeluk weer tegen in de prullenbak, dan gaat hij linea recta weer terug in die bak met autootjes.

Toen ik weer eens een leuk idee op Pinterest voorbij zag komen, besloot ik weer een IKEA-Hack uit te voeren en zelf een autospeeltafel te maken. Die zou naast de DIY LEGO DUPLO-tafel heus nog wel in onze speelhoek erbij passen. En anders zou hij op de slaapkamer van Jelle komen te staan.

Benodigdheden:

 • Kindertafel of kast (€ 10,00)
 • Sticky Roads startset (€ 16,95)
 • (Decoupeer)zaag
 • Schroefboormachine
 • Het bekende imbus-slingertje
 • Potlood en liniaal

Werkwijze:

 1. Ook voor dit project raadpleegde ik Marktplaats en kocht een tweedehands IKEA Kallax kastje voor €10. Je kunt uiteraard ook een willekeurig ander (oud) kindertafeltje of kast gebruiken, zoals een IKEA Lack bijzettafeltje, een IKEA Trofast kast of het IKEA Stuva speeltafeltje.
 2. Het kleinste formaat Kallax kast (met 4 vakken) vond ikzelf nog wat te groot voor in de speelhoek en te hoog om fatsoenlijk bij te spelen, dus besloot ik hem te halveren.
 3. Op basis van de hoogte van de middenplank, markeerde ik op welke hoogte ik de zijpanelen moest afzagen. Het scheelt dat de meubels van IKEA over het algemeen weinig massief zijn, dus de planken zijn eenvoudig te zagen.
 4. Na de zijpanelen gezaagd te hebben, boorde ik de nieuwe schroefgaten (2cm van onderen 2,5 cm vanaf de zijkant) en heb ik het kastje eenvoudig weer terug in elkaar gezet met de bestaande duvels en schroeven.
 5. Via de website van Studio de Jong bestelde ik een ‘Sticky Roads startset’ in toevallig de kleuren van ons interieur (blauw met okergeel). Maar er zijn nog veel andere varianten.
 6. Het opplakken van de wegen en andere elementen is nog wel even een klusje om mooi recht te krijgen, maar daarvoor ontvang je een handleiding bij de stickers. Kwestie van uitknippen, liniaal erbij en hier en daar met potlood een hulplijn tekenen.

Et voilá, de autospeeltafel is klaar! Totale kosten nog geen €30,-.

Veel klusplezier!

Een gedachte over “DIY: een autospeeltafel maken

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: