DIY: een LEGO-tafel maken

Eerder maakte ik al eens een LEGO Duplo-tafel en een autospeeltafel, beide van een eenvoudig tweedehands IKEA STUVA tafeltje. Nu onze oudste wat groter wordt, werd het tijd om eens wat gewone LEGO in huis te halen en ook daar hoort natuurlijk een fijne speeltafel bij. Opnieuw koos ik voor een tweedehands IKEA tafel, waar de TROFAST erg geschikt voor is vanwege de handige bakken, maar ik koos voor een nog eenvoudigere LACK tafel. Ik nam hem voor €5 van iemand over via Marktplaats.

Hoewel de tafel eerst bij onze oudste op z’n slaapkamer stond, hebben we hem toch naar beneden verhuisd, omdat onze jongens in deze leeftijd nou eenmaal vaker beneden dan boven spelen. En gelukkig hebben we alle ruimte. Het leuke aan deze tafel is dat de kinderen er omheen kunnen lopen. Dat werkt optimaal als onze twee jongens samen willen spelen, of als er vriendjes op bezoek zijn. Ook de brandweerkazerne en het politiebureau (beide van de Lidl) zijn op deze manier vanaf alle kanten toegankelijk.

Zelfs onze jongste van 2,5 kan zich uren vermaken rond de tafel, al kost dat voor mij na afloop vaak ook weer de nodige bouwuurtjes, om alle gesloopte autootjes weer in elkaar te zetten. Gelukkig gaat dat steeds beter en probeert hij elk stukje dat van z’n autootje af valt, zelf weer vakkundig terug te plaatsen.

Benieuwd hoe ik dit gedaan heb? Lees dan verder.

Benodigdheden:

 • (Tweedehands) kindertafel (€ 10,00)
 • 6 (Tweedehands) LEGO wegenplaten (€ 15,00)
 • Boormachine (kleinste boortje)
 • Spijkers (25 mm)
 • Rolmaat
 • Legoblokjes
 • Plakband

Werkwijze:

 1. Voor dit soort projecten ben ik groot fan van Marktplaats (voor heel veel andere dingen overigens ook), zoals ook de LACK tafel die ik hiervoor gebruikte. Je kunt uiteraard ook een willekeurig ander (oud) kindertafeltje gebruiken met een bijpassende hoeveelheid LEGO-platen.
 2. Ik begon met wat meetwerk, om ervoor te zorgen dat de 6 platen mooi in het midden van de tafel lagen. Let op dat je de platen niet helemaal strak tegen elkaar aan bevestigt, dan past er geen LEGO blokje ter overbrugging op beide platen. Om te zorgen voor de juiste afstand tussen de platen, gebruikte ik alvast wat kleine LEGO plaatjes om de afstand tussen de platen te bewaken. Tot slot bevestigde ik de platen met wat (afplak)plakband aan de tafel tegen het schuiven,
 3. Vervolgens boorde ik met het kleinste boortje gaatjes in de hoeken van de platen en direct ook in de tafel eronder.
 4. Als laatste sloeg ik de spijkertjes erin.

Et voilá, de Lego-tafel is klaar! Totale kosten waren voor mij nog geen €10,-, omdat ik al wegenplaten had.

Ik besloot de platen met spijkertjes te bevestigen in plaats van met lijm, zodat ze nog eens hergebruikt kunnen worden. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om de platen vast te lijmen aan de tafel.

En nog wat foto’s van het maakproces:

Veel klusplezier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: