Winterberg: een aangename verrassing van onze Oosterburen

Winterberg, dat skigebied net over de Duitse grens. Ik was er ooit wel eens geweest, een jaar of 10 geleden, geloof ik, maar had er niet de meest noemenswaardige herinneringen aan over gehouden. Iets met veel drukte, grote parkeerplaatsen met veel auto’s en pistes die afgelopen zijn voordat je door had dat je überhaupt aan de afdaling begonnen was. Toch gingen we afgelopen weekend met De Schoonouders. Want ze waren oneindig veel jaren getrouwd, wat toch gevierd moest worden. Dus vooruit, we gaven het nog maar eens een kans.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Winterberg  is SUPER TOF! En dan vooral als je op zoek bent naar een iets kortere wintersportvakantie met (kleine) kids. Eigenlijk gaat het niet eens persé om Winterberg zelf, want áls je al het geluk hebt dat er voldoende sneeuw ligt, dan ben je liever in een van de omliggende dorpen dan in Winterberg zelf, waar de wachttijden bij de liften kunnen oplopen tot zo’n 3 kwartier.

img_4738

Zelf zaten wij het afgelopen weekend in Neuastenberg, een dorpje op zo’n 5 kilometer afstand van Winterberg. Met de bus schijnt er een prima (gratis) verbinding te zijn en er zijn plannen om beide gebieden met een lift te verbinden, maar wij hadden voor nu genoeg aan de 16 afdalingen van het Postwiesen Skidorf gebied, met zelfs 2 zwarte afdalingen en een heuse stoeltjeslift. Er is een funpark, je kunt er rodelen, er zijn prima après-ski mogelijkheden én de pistes zijn er in de avonduren verlicht. Dat laatste is vooral ideaal als je liever overdag je tijd met je kinderen doorbrengt en `s avonds nog een paar afdalingen wilt maken, als de kinderen al op bed liggen.

Niet onbelangrijk om te vermelden is dat de aanwezigheid van een Opa & Oma mogelijk wel soort van cruciaal is voor het optimaal slagen van een dergelijke wintersportvakantie. Al kunnen die Opa & Oma wellicht net zo goed vervangen worden door een Oom & Tante of een stel goede vrienden die het niet erg vinden om af en toe op de kleintjes te letten, zodat je als ouders zelf even een paar uurtjes kunt skiën of een drankje kunt drinken in de umbrellabar. Daarnaast zijn een Opa en Oma er soort van voor gemaakt om ervoor te zorgen dat alles geregeld is, qua avondeten, lunch en een voorraad kaasjes en worst voor bij de borrel. Even een paar dagen echt ontzorgen dus. Anderzijds, ook zonder die Opa & Oma of ander willekeurig Gouden Duo, zal een wintersport in Winterberg vast ook super geslaagd kunnen zijn.

Ook was het in ons geval de accommodatie die onze mini-wintersport tot een succes maakte: een appartement direct aan de piste! Met infrarood-sauna en alle nodige voorzieningen voor de kids (kinderbedje, kinderstoel, spelletjes, Playstation, sleetjes, etc.) We hoefden de schuifdeuren maar te openen en we stonden met onze voeten in de sneeuw. In de avond zagen we de verlichte piste en de sleeplift draaien. Ideaal voor de kids (en Opa en Oma) om voor de deur te kunnen sleeen of een sneeuwpop te maken. Maar ook ideaal voor de ouders die tijdens elke afdaling zo even een pitstop bij het appartement konden maken voor een glaasje glühwijn, lunch, of een plasje.

img_4671

Meest ideaal was het in ons geval dat we kleine Fenne van 3,5 gemakkelijk tussen de benen mee konden nemen naar de beginnersweide een stukje verderop. Een kleine piste mét lopende band. Ideaal voor kinderen (of volwassenen) die nog in de oefenfase zijn, of om met een slee naar boven en vervolgens via de piste de berg af te kunnen gaan. En (ssst), een skipas voor die allerkleinsten is niet eens persé nodig, je kunt zo ongezien samen door een poortje van de skilift 😉 Ook de vele ankerliften (een sleeplift voor 2 personen) in Neuastenberg zijn ideaal om een ukkie op ski’s eenvoudig tussen je benen te plaatsen en zo op elke piste mee nar beneden te kunnen nemen.

Tot slot is de afstand naar Winterberg prima te doen; slechts een uurtje of 4 rijden. Als je een kleintje als onze Jelle mee op vakantie neemt, dan zit je ongeveer precies aan dat ritme van 4 uur en ben je (zonder files) als het goed is, precies op tijd op je bestemming voor de volgende fles. Nu hadden wij op de heenweg helaas wat vertraging opgelopen, waardoor we toch nog net even warm water bij een benzinepomp moesten halen voor een fles warme melk. Verder deed Jelle gelukkig een lange middagdut van een uur of 4 op de heenweg en vond hij het ook op de terugweg in het donker geen probleem om de weg naar dromenland te vinden en sliep de hele reis.

Kortom, een aanrader!

Een kleine kanttekening: de sneeuwzekerheid in Winterberg is natuurlijk lang niet zo groot als in Frankrijk en Oostenrijk. Dat is een risico dat je helaas voor lief moet nemen, wil je wel de zekerheid hebben van een fijne accommodatie. Maar ach, dan kun je altijd nog heerlijk wandelen, hardlopen of mountainbiken en ligt het suptropisch zwemparadijs van Center Parcs om de hoek!

Een gedachte over “Winterberg: een aangename verrassing van onze Oosterburen

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: