DIY: een LEGO DUPLO-tafel maken

Nu we niet langer één maar twee kleine ontdekkingsreizigers in huis hebben, leek het me leuk om de speelhoek in onze woonkamer wat uit te breiden. Omdat ik ook merkte dat er wat weinig met de Lego Duplo gespeeld werd en dat wat er stond, voornamelijk gebruikt werd als gooi- en smijtmateriaal (wat kinderen nou eenmaal doen met speelgoed), besloot ik een Lego-tafel te maken. Opnieuw een idee dat ik eerder al eens op Pinterest voorbij had zien komen en super eenvoudig om te maken. Zo’n tafel kun je uiteraard maken voor Duplo, maar ook voor gewone Lego. Kwestie van de plaat vervangen zodra de kinderen groter zijn.

En het werkt! Mees is elke dag wel even een poosje bij de Lego-tafel te vinden en vindt het vooral leuk om random duplo-attributen door het deurtje van de brandweerkazerne te transporteren, terwijl Jelle het serieuzere werk aanpakt door met een of meerdere brandweerwagens uit te rukken op het moment dat er echt (of bijna echt) brand uitgebroken is. Op een willekeurige plek in onze woonkamer.

Benieuwd hoe ik dit gedaan heb? Lees dan verder.

Benodigdheden:

 • Kindertafel (€ 10,00)
 • Plastic bak (€ 2,50)
 • Lego (Duplo) plaat (€ 5,00)
 • (Decoupeer)zaag
 • Zevengatenzaag
 • Schuurmachine/-papier
 • Eventueel schroeven

Werkwijze:

 1. Voor dit soort projecten ben ik groot fan van Marktplaats (voor heel veel andere dingen overigens ook). Zo kocht ik via die weg een tijd geleden al het bekende IKEA Stuva bankje/bureautje en vond ik daar ook een grote Lego Duplo grondplaat. Je kunt uiteraard ook een willekeurig ander (oud) kindertafeltje gebruiken met een passende Lego (Duplo) plaat.
 2. Ik meette thuis op welk formaat bak er naast de plaat zou passen en zocht een passend formaat plastic bak bij de Action (de Jysk of Xenos zijn ook ideaal).
 3. Als eerste markeerde ik de plek waar de Lego Duplo plaat zou komen, legde de plastic bak op z’n kop ernaast en tekende de contouren met een potlood af. Daarna tekende ik een tweede lijn, zo’n halve centimeter binnen de contouren van de plastic bak, zodat de rand van de bak mooi op de tafel zou komen te liggen.
 4. Om het gat van de bak uit de tafel te kunnen zagen, gebruikte ik het kleinste formaat zaag van een zevengatenzaag. Ik zaag eerst even een proefstukje uit de tafel, om op te meten hoe ver van de hoek ik in het hout moest boren, zodat de rand van de zaag precies op de afgetekende rand van de bak terecht zou komen.
 5. Daarna zaagde ik in elke hoek van de afgetekende rechthoek een gat, zodat ik mooie afgerond hoeken had, waar de bak mooi in zou vallen. Met de decoupeerzaag kun je vervolgens eenvoudig de lange rechte stukken zagen, waarna het middenstuk eruit valt.
 6. Als laatste een kwestie van de randen even opschuren, zodat er geen splinters achterblijven voor de tere kinderhandjes en de bak erin hangen.
 7. De Lego Duplo plaat die ik gebruikt heb, had toevallig gaten in de hoeken, zodat ik ‘m eenvoudig op het tafeltje kon schroeven.

Et voilá, de Lego-tafel is klaar! Totale kosten nog geen €20,-!

En nog wat foto’s van het maakproces:

Veel klusplezier!

3 gedachten over “DIY: een LEGO DUPLO-tafel maken

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: