Een gezonde traktatie met Mandarijnen Pietjes

It’s that time of the year again. Sinterklaas is in het land, een enkeling heeft de kerstboom al staan en wij hebben het geluk er tussendoor ook nog even een kinderverjaardag te mogen managen. Hoera!

Nu zijn er omstandigheden waardoor we de feestdagen – waaronder die verjaardag – dit jaar sowieso wat meer low-profile vieren, maar met een pientere kleuter in huis, kun je de verjaardag van z’n kleine broertje niet zomaar stilletjes voorbij laten gaan.

Onderdeel van een kinderverjaardag, en misschien ook wel het meest stressvolle aspect, is De Traktatie. Ik ben zo’n moeder die daar graag wat leuks van wil maken. Meer dan alleen een bellenblaas en een pakje veel te zoete plaksnoep samengeknoopt in een zakje. Zich liefst door Pinterest laat inspireren, maar dan wel de standaard en meest eenvoudige knutsels links laat liggen.

Zo zit ik dus vaak de dag vóór die bewust verjaardag, of eigenlijk de avond voor de dag waarop getrakteerd moet worden, tot laat in de avond te stressen om de traktatie aan mijn – veel te hoog liggende – eisen te laten voldoen. Tot frustratie van mijn naasten, die met regelmaat de Sjaak zijn en geacht worden mee te knutselen. Zo vroeg ik me eerder al eens af: “Leuk zo’n traktatie, maar voor wie eigenlijk?

Gezond en eenvoud

Wonder boven wonder wist ik me dit jaar neer te leggen bij het concept ‘gezond en eenvoud’. Wat enigszins veroorzaakt werd door het feit dat we als ouders vanwege Corona beperkt zijn tot voorverpakte voedingsmiddelen, wat de creativiteit blijkbaar op voorhand al de kop in drukt.

Zo ontstond het idee van mandarijnenpietjes. Oké, een beetje knutselvaardigheid in de vingers hebben zal zeker in je voordeel werken, maar in nog geen 2 uur had ik zo’n 25 mandarijntjes met koddige mutsjes gefabriceerd. Voordeel was ook dat ik eigenlijk alle attributen voor deze traktatie al in huis had, dus ook daarin weinig tot geen stress!

Benodigdheden:

 • Mandarijntjes
 • Gekleurd papier
 • Crèpepapier of vloeipapier
 • Sneldrogende lijm
 • Lineaal en stift
 • Schaar

Werkwijze:

 1. Teken op verschillende vellen gekleurd papier stroken van 1,5 bij 21 cm en knip deze uit. Op de stroken schreef ik met een zwarte stift “Hoera! Mees 2 jaar!”
 2. Ik gebruikte een drinkbeker van Jelle om de strook omheen te vouwen en vast te plakken. Daarmee ontstonden er 25 papieren ringen, de rand van de muts.
 3. Terwijl de ringen lagen te drogen, knipte ik uit crèpepapier vierkanten van 20 x 20 cm.
 4. Nu komt het meest lastige: pak een mandarijn en vouw een stuk crèpepapier stevig om de bovenkant van het mandarijntje heen. Zo krijg je een mooie ronde vorm. Laat het mandarijntje iets zakken: zo krijgt het Pietje een mooie poffende hoed.
 5. Leg de papieren ring er omheen en schuif het geheel voorzichtig van het mandarijntje af. Doe wat dotjes lijm tussen de papieren ring en het crèpepapier om beiden aan elkaar te bevestigen. Leg het hoedje weg om te drogen. Je kunt er ook voor kiezen om de papieren stroken te voorzien van dubbelzijdig tape, dat werkt iets eenvoudiger, maar had ik niet in huis.
 6. Als de lijm gedroogd is, knip het overtollige crèpepapier aan de onderkant van de papieren ring weg.
 7. Zet het pietenmutsje op de mandarijn, teken een gezichtje een steek er een veertje tussen. Deze kun je kant-en-klaar kopen of uit papier knippen. Ik koos voor het laatste, omdat ik lastminute geen veertjes kon krijgen bij ons in het dorp.

En voilà, de mandarijnenpietjes zijn klaar! Ik vond toevallig een kistje mandarijntjes en kon de mandarijnenpietjes leuk in het kistje mee naar de crèche laten nemen. De ochtend van de traktatie maakte ik ook snel nog even een madarijnensinterklaasje om het af te maken.

Een gedachte over “Een gezonde traktatie met Mandarijnen Pietjes

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: