Het eerste babyboek staat in de kast. EIN-DE-LIJK.

Een tijd geleden schreef ik een blog over een dilemma waar ik toen al geruime tijd mee rond liep: ‘een foto-archief, hoe houd je het overzicht?‘ Ik bleef ermee rondlopen. Niet alleen met het probleem van de duizenden foto’s die op alle devices, iClouds, sticks en externe harde schijven rondzwierven, maar misschien nog wel meer met het dilemma wat ik er vervolgens mee aan moest. Je maakt die foto’s immers niet voor niets.

Ik zal jullie de moed niet in de schoenen laten zakken met het aantal kostbare uren dat ik eraan besteed heb, maar inmiddels heb ik het voor elkaar gekregen om ruim 10.000 foto’s geordend op één plek bij elkaar te brengen en is het tijd voor een niet minder tijdrovende klus: de foto-albums. Maar een nieuwe mijlpaal is er: het eerste boek is af!

Jelle z’n 1e jaar boek

Ik besloot dat het meer moest zijn dan zomaar een fotoboek en zag het natuurlijk ook als mooi projectje om m’n creatieve skills weer eens in werking te kunnen zetten. Het werd een samenraapsel van foto’s, mijlpalen, de brief die ik schreef toen Jelle 1 jaar werd, en alles wat er op z’n pad kwam vanaf z’n geboorte tot aan z’n eerste verjaardag.

Op de eerste pagina staat een overzicht van Jelle z’n eerste jaar met mijlpalen, bijnamen, z’n favoriete bezigheden en andere meer of minder relevante informatie.

Vervolgens wilde ik hem laten zien hoe het leven was voordat hij werd geboren, dus staan er foto’s in van:

 • Mijn groeiende buik
 • Mijn sportieve inspanning tot na de uitgerekende datum
 • Zijn 2D en 3D echo’s
 • De totstandkoming van zijn babykamer

Daarna volgen de foto’s van zijn geboorte in het ziekenhuis. Uiteraard niet die met de meeste details, maar toch besloot ik deze jullie te besparen 😉 Wel leuk is de pagina met het eerste pakje dat hij droeg na zijn geboorte.

TIP! In plaats van de kleertjes in het boek te plakken, wat overigens onmogelijk zou zijn, heb ik de kleertjes afzonderlijk gefotografeerd en met behulp van een website als http://www.remove.bg de achtergrond verwijderd, waardoor je een mooie compilatie kunt maken. Meer tips van dergelijke collages zie je hieronder, zoals Jelle z’n favoriete speeltjes en outfits.

Voor zijn speelgoed heb ik ook details opgenomen zoals wie het aan hem heeft gegeven (de mobiel komt zelfs uit Peru!) en welke zijn ultieme favorieten zijn. Sommigen nu nog steeds 😉

Uiteraard mocht de kraamverzorgster niet ontbreken en ook het kraamfeest heeft ruim voldoende foto’s opgeleverd, waarmee ik 6 pagina’s gevuld heb om alle aanwezigen een plekje te geven.

Natuurlijk heb ik ook pagina’s voor zijn “eerste keren“! Zoals:

 • Z’n eerste vakantie
 • De eerste keer op het kinderdagverblijf
 • De eerste knipbeurt bij de kapper
 • De eerste keer samen op de fiets

Voor het begin van elke maand gebruikte ik eenzelfde format, waarop ik een foto heb geplaatst waar ik de achtergond van verwijderd heb. Daarbij plaatste ik zijn lengte en gewicht (uit het boekje van het consultatiebureau) en de meest memorabele gebeurtenissen (wat ik op de foto’s terug zag). Echte mijlpalen heb ik niet zo precies bijgehouden, maar dat zou hier ook leuk zijn om te vermelden.

Andere bijzondere dingen die ik heb toegevoegd (maar niet op deze foto’s worden weergegeven):

 • Een scan van zijn eerste paspoort
 • De brief die ik schreef toen Jelle 1 jaar werd
 • Zijn geboortekaartje (met daaraan voorafgaande fotoshoot)
 • Foto’s met mijn opa Salomon van 97 jaar, naar wie Jelle vernoemd is

Zelfs als je het lastig vindt om uit een fotoshoot de leukste te kiezen, geeft het een leuk effect om ze gewoon allemaal op 1 of 2 pagina’s te plaatsen.

TIPS VOOR HET MAKEN VAN EEN 1e FOTOBOEK VAN JE BABY:

 • Fotografeer zijn memorabilia: in plaats van zijn echofilms, ziekenhuisarmband, stapel geboortekaartjes en andere aandenken in het plakboek te plakken, kun je ze in plaats daarvan inscannen of er een foto van maken. Hiermee blijft de herinnering niet alleen beter bewaard, maar is het ook een nettere manier om alles bij te houden.
 • Kies een stijl en houd je eraan: houd de kleuren (een kleurenschema van maximaal 3-4 kleuren), lettertypen en decoratieve elementen consistent. Hierdoor zien de pagina’s er netjes, georganiseerd en prettig leesbaar uit. Voor Jelle koos ik mintgroen met donker en licht grijs (de kleuren van z’n babykamer), ik hield vast aan twee lettertypen en speelde alleen met cirkels en rechte balken.
 • Kies alleen de beste foto’s: ik weet dat al die schattige lachende foto’s van je baby zo onweerstaanbaar zijn, maar je hoeft er in principe slechts 1 of 2 per set te kiezen. Wissel af met aantal foto’s per pagina en plaats af en toe slechts 1 foto op een pagina.

Het zijn in totaal 120 pagina’s geworden, het maximale in een fotoboek bij Albelli, maar wel een mooi formaat voor een dergelijk boek. Albelli kan ik trouwens aanbevelen en stiekem ook hun Facebookgroep, waarin super veel bruikbare (en soms minder bruikbare ;)) tips gedeeld worden. Ik zou zeggen: maak je boek(en) en wacht met bestellen totdat er een mooie aanbieding voorbij komt, zoals ‘alle extra pagina’s gratis’. Dat kan je zo 65% korting opleveren en verzendkosten besparen.

Ik ben nu bezig met Jelle zijn 2e jaarboek. Ik hoopte op een stukje efficiëntie, nu het raamwerk staat, maar ik merk nu al dat ik het leuk vind om het tweede boek toch weer een beetje anders te doen. Wel ben ik van plan om het 1e jaarboek van Mees in dezelfde stijl (en kleuren en lettertypes) als die van Jelle te doen. Ze hadden toevalligerwijs dezelfde stijl babykamer 😉

Wie weet deel ik deze boeken binnenkort.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: