Een foto-archief, hoe houd je het overzicht?

Ik kocht een nieuwe camera. Geen hele dure, maar wel de duurste die ik ooit gehad heb. Hij is groter dan een compactcamera en kleiner dan een onhandig grote spiegelreflexcamera. Dat heet een systeemcamera, weet ik inmiddels. Een Canon EOS M3 om precies te zijn. Niet de duurste variant, maar wel een waarbij je de foto’s van je camera binnen een handomdraai op je smartphone zet. Ideaal!

Al sinds ik een fatsoenlijke smartphone heb, ben ik er dol op om ‘onverwacht’ mooie plekjes of leuke momenten op de foto te zetten. Zeker tijdens m’n vele fietstochten door Amsterdam, over de grachten en door het park, kom je bij elk weerstype weer onverwacht mooie tafereeltjes tegen. Toch vond ik de kwaliteit van zelfs mijn iPhone 8 tegenvallen, toen ik deze vergeleek met de foto’s van een échte camera. Zodoende besloot ik na wat uitstelgedrag, uiteindelijk toch even flink in de buidel te tasten.

Hoewel ik tegenwoordig iets minder vaak onderweg ben, is er wel een ander fotowaardig object bijgekomen: mijn zoontje Jelle. Hoe ouder hij wordt, hoe meer fotowaardige momenten er voorbij komen met zijn ondeugende en té schattige gedrag. Wat resulteert in een overload aan foto’s en daarmee ook mijn grootste dilemma creeert:

Wat moet ik toch met al die foto’s….?!?

Maak ik er mooi (digitaal) fotoboek van, van elk jaar van z’n leven? Maak ik voor onszelf dan nog een boek met een compilatie van dat alles? Of moeten wij ooit, als de kinderen het huis uit gaan en de boeken meenemen, genoegen nemen met de (digitale) originelen?

Ik hield een 1e jaar boek bij, maar daar past maar een hadjevol foto’s in. Elk jaar een digitaal fotoboek maken gaat ook aardig in de papieren lopen, maar kost vooral ook heel veel tijd om een mooie selectie te maken uit die duizenden foto’s.. En heeft het voor Jelle straks meerwaarde om voor élk jaar van z’n leven een boek te hebben? En wat doe ik met de vakantiefoto’s? Weer een apart boek? En wat als er straks een tweede komt…? Wordt de chaos alleen maar groter..

En dan nog dat gedoe om frequent de foto’s van je smartphone af te halen en netjes per maand in mapjes op te slaan. En liefst ook de foto’s die vriendlief maakte, want anders ontbreken alle foto’s waar je zelf op staat. Op de honderden selfie’s na dan.. 😉 Maar ook dat, dat online archier wordt alsmaar groter en groter en niet persé overzichtelijker.

Nou, dat dus.

Ik dacht, ik waag er eens een blog aan. Wellicht heeft iemand tips of een geniale oplossing voor die albums en dat archief. Zodat ik verder kan met het schieten van oneindig veel mooie plaatjes, zonder me zorgen te hoeven maken over het werk dat erop volgt.

Ik hoor het graag 🙂

x

2 gedachten over “Een foto-archief, hoe houd je het overzicht?

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: