Een camperreis met kids door Nederland

Al ver voor Corona uitbrak, wie weet wel vlak nadat onze jongste geboren werd, hadden we het plan gevat om dit voorjaar nog eenmaal een lange en verre reis te maken voordat onze oudste zoon leerplichtig zou zijn. Een maand of 2 met een camper door Canada reizen leek ons te gek. Helaas moesten we die plannen voorgoed uit ons hoofd zetten.

Want Corona kwam, waardoor het reizen steeds beperkter werd. Zo’n reis vergt de nodige voorbereiding en in de periode waarin die voorbereiding wel zo ongeveer van start zou moeten gaan en wij zeker onze beide werkgevers hadden moeten gaan inlichten dat we er 2 maanden tussenuit wilden, konden we wel concluderen dat dit mooie plan er nooit van zou gaan komen. Plan B was een camperreis in deze meivakantie van zo’n 2 weken door Zweden. Ook dat plan hebben we heel lang in stand gehouden, maar bleek uiteindelijk ook (net) niet mogelijk.

Toen werd het Plan C: een rondrit door Nederland. Nog steeds met een camper. Eigenlijk bleek het een hele mooie gelegenheid nu we gedwongen werden in ons eigen land te blijven, om eens een rondrit door ons eigen land te maken. Wel beperkten we ons tot ruim 1 week, omdat de kosten voor de huur van een camper plus alle kosten die daarbij komen, natuurlijk niet niks zijn.

Ik denk dat velen het rondreizen met een camper als bucketlist-dingetje genoteerd hebben, dus deel ik graag onze ervaringen, de kosten en natuurlijk ons uiteindelijke besluit om misschien zelfs wel (of niet) definitief over te stappen van onze vouwwagen naar een camper.

De voorbereidingen zijn te overzien

Hoewel een camper uitermate geschikt is om op de bonnefooi mee te gaan rijden en hem daar neer te zetten waar plek is, was dat gezien de drukte deze meivakantie geen optie. Daarnaast is wildkamperen in Nederland niet toegestaan, dus moet je minimaal een camperplaats op een camping of camperpark reserveren om ergens te kunnen overnachten. Al zijn er ook alternatieven. Zo zijn er bijvoorbeeld bepaalde restaurants waar je op de parkeerplaats mag overnachten, mits je een maaltijd nuttigt in dat betreffende restaurant. Uiteraard kun je ook vrienden en familie lief aankijken om het gevaarte een nachtje bij hun op de oprit te plaatsen. Toch kozen wij, o.a. wegens de aanwezigheid van kleine kinderen, voor reguliere campings met enig comfort qua voorzieningen en vermaak.

Niet onbelangrijk, ter voorbereiding moet je aan een camper zien te komen. Dit kan via reguliere verhuurbedrijven, maar je hebt ook organisaties waarbij je een camper van een particulier kunt huren. Denk aan een constructie als AirBnB. De meest bekende organisaties zijn: GoBoony en Camptoo. Je kunt dan zelf een camper zoeken die past bij jouw criteria qua prijs, formaat, voorzieningen en locatie van ophalen. Wij kozen voor een grote 6-persoons camper met een 2-persoonsbed in de alkoof en een vast stapelbed voor de jongens achterin. Van het zitje was eventueel nóg een tweepersoonsbed te maken. De extra ruimte leek ons erg fijn. Ook het feit dat je een vaste eethoek had, in ons geval twee zelfs, zonder dat je de voorstoelen hoefde om te draaien, waarbij je wellicht ongemakkelijk aan tafel zat te eten. Het hele gevaarte was 7,5 meter lang, iets waar je wellicht wel rekening mee wilt/moet houden, of je het aandurft om in te rijden. Voor de vlakke, brede wegen in Nederland leek ons dit in elk geval geen probleem.

Vervolgens was het zaak om een route uit te stippelen. Zelf wilde ik bij het plan van een ‘Rondje Nederland’ ook écht een rondje Nederland maken. Alle provincies aandoen was wat teveel voor een week, maar we gingen wel van Utrecht via Limburg naar Drenthe en Groningen. Om vervolgens door Friesland via de afsluitdijk het rondje af te maken terug naar huis. Het rijden in de camper leek ons immers onderdeel van een camperavontuur, dus wilden we ook wel enige afstand afleggen in die week. Hoewel we normaliter niet van het ver vooraf boeken zijn, reserveerden we nu toch alvast in elke regio een camping waar we 2 nachten konden verblijven.

Onze ervaringen zijn uitermate positief

De hele vakantie verliep eigenlijk zoals verwacht, of misschien zelfs beter. We konden de camper pas vrijdag laat in de middag ophalen, dus had ik ter voorbereiding alle spullen, speelgoed en kleding in kratten en grote boodschappentassen gedaan en het beddengoed lag klaar. Toen vriendlief met de camper kwam aanrijden was het dus alleen een kwestie van fietsen achterop binden, kratten, tassen en beddengoed inladen en gaan. Op de camping was er vervolgens alle tijd om rustig de bedden op te maken en (een deel van) de spullen uit de tassen in de overdaad aan kastjes te stoppen.

Het rijden in de camper was top! Zowel voor onszelf was het leuk om zo’n bakbeest te besturen, maar ook voor de kinderen is het super leuk. De eerste rit zaten ze samen in de zithoek aan de eettafel, waar ze alle ruimte hadden om aan tafel te spelen (wel zorgen dat ze het speelgoed even vast houden als je een scherpe bocht door gaat), of een dutje te doen. Ze zaten in hun kinderstoelen, dus hoog zat om lekker uit het raam te kijken. Zelf kon ik tijdens het bijrijden als het moest even naar achteren lopen om ze te helpen of iets voor ze te pakken. Later in de week zat Jelle voorin in zijn kinderstoel op de bijrijdersstoel en zat vriendlief of ik naast Mees achterin. Zelfs tijdens een rit van ruim 4 uur gaven ze beiden nauwelijks een blijk van verveling. Het scheelde ook dat we via de Bluetooth radio kinderdisco op hadden staan.

Het weer was niet optimaal, maar dat was geen probleem met een camper. Het was behaaglijk warm en droog. We hadden een ruime douchecabine om natte kleren op te hangen en zeker ook de vele zakken vuile was uit het zicht te stallen. Er zat een uitschuifbare luifel aan de camper, maar die hebben we nauwelijks gebruikt, omdat het eigenlijk toch net te koud was om lekker buiten te zitten. Daarnaast waren we vooral veel op pad en hadden we daar niet eens tijd voor. Terwijl de andere (voor)tenten naast ons soms haast omver geblazen werden door de harde regen en wind, hadden wij niets te vrezen.

We waren op elke camping maar kort, toch trokken we er een enkele keer op uit met de camper, omdat het weer te slecht was om te fietsen. Het viel alles mee hoe snel de camper rijklaar gemaakt kon worden, zelfs voor een kort ritje. De meeste spullen zaten in kastjes, de overige losse spullen in kratten of grote boodschappentassen. Tijdens het verblijf op een camping zetten we deze voor en op de bestuurdersstoelen, zodat ze niet in de weg stonden maar we er wel makkelijk bij konden, als we gingen rijden verplaatsten we ze naar de zithoek en onder de tafel.

Het enige nadeel zijn wellicht de nachten, zolang je kinderen hebt die soms nog wat aandacht nodig hebben in de nacht. Waar we in onze vouwwagen met onze slaapcabine letterlijk op armlengte afstand van de slaapcabine van de jongens liggen, moest ik nu in het donker en de kou (tot soms wel 5 keer per nacht) een smal trappetje af om bij de jongens te komen die aan de andere kant van de camper lagen. Gelukkig hoefde Mees maar 1 nacht echt te wennen en ging het om de nachten erna vooral om het bijvullen van de waterfles en af en toe een geruststellend woordje vanuit ons eigen bed. Ook de middagslaapjes van Mees gingen prima in het stapelbed.

Meer weten over de voor- en nadelen van een vakantie met de camper en kinderen, dan zou je deze blog eens kunnen lezen. Wij kunnen ons in het grootste deel zeker vinden. En lees dan meteen even de 5 redenen voor een camperreis met kinderen in deze blog.

De kosten zijn redelijk betaalbaar

De kosten die komen kijken, alleen al bij het huren van een camper, is wat velen tegen staat. Ik moet zeggen, het verschil met kamperen in een eigen tent is groot, maar in vergelijking met een weekje wintersport, een weekje glamping in een safaritent of zelfs een huisje op een vakantiepark, valt het reuze mee en krijg je wellicht zelfs nog wel meer voor minder. Bij alle kampeervarianten beleef je haast een compleet andere vakantie, het is dus maar net wat je behoeftes zijn, hoeveel je van de wereld, Europa of Nederland wilt zien en in welk seizoen je op pad gaat.

Voor een ruime week van 9 nachten betaalden wij €1.100 voor de huur van de camper (€116 per nacht), €315 voor 9 overnachtingen verspreid over 4 campings (gemiddeld €35 per nacht) en €188 aan diesel voor een rit van ruim 1.000 kilometer. Daar komen dan eigenlijk alleen nog boodschappen bij. Weinig uit eten, dat scheelt weer, want koken in een camper met grote koelkast is heel comfortabel.

Mijn conclusie: doen!

Mijn conclusie: als je van avonturieren en kamperen met wat comfort houdt, kinderen hebt die wellicht moeilijk in een vreemd bed of eigen tent slapen, je flexibel en veel in de natuur wilt zijn en de mogelijkheid en bereidheid hebt om extra geld uit te geven aan een camperreis: doen!

Houd je van het échte kamperen, waarbij je liefst langer op 1 plek verblijft, of bezoek je tijdens een vakantie juist graag steden en vind je het leuk om ook regelmatig uit eten te gaan, hoef je niet zo nodig enorme afstanden af te leggen en slaapt je kind best prima in een vreemde kamer of een vreemd soortig bed: denk er dan nog eens over na. Voor hetzelfde geld zit je ook in een luxe stadsappartement met zwembad of een riant vakantiehuis met uitzicht op een meer.

Voor ons geldt dat wij onze vouwwagen zéker niet zullen inruilen voor een camper, wellicht overwegen we gewoon allebei (inclusief deze optie tot verhuur). Zelf zijn wij ook dol op (echt) kamperen, ofwel slapen in een tent/vouwwagen, beetje afzien qua comfort en voor langere tijd op één camping verblijven. Regen tikkend op het tentdoek, de geuren en geluiden van de natuur in de ochtend en de toiletrol onder de arm. Daarbij heeft onze vouwwagen een zee aan loop-/speel-/leefruimte, wat zeker met kleine kinderen heel fijn is. In een camper heb je eigenlijk niet meer dan de zithoek. Op de grond kunnen de kinderen niet spelen, in bed doen ze dat op de leeftijd van onze kinderen nog niet. Ook het gedoe van het neerzetten van een vouwwagen of tent hoort wat mij betreft bij kamperen en is toch ook altijd best een leuke happening.

Ongetwijfeld zullen we vaker een camperreis op de planning zetten, wellicht wel elk jaar of om het jaar een weekje. En die reis door Canada gaat er ongetwijfeld ook nog wel komen, iets korter wellicht. Maar dat scheelt dan mooi weer in de kosten 😉

Ps. in een volgend blog zal ik nog iets meer vertellen over de plekken die wij bezochten en de route die we reden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: