Een brief voor jou

Lieve mama,

Ik heb besloten je een brief te schrijven. Omdat ik bang ben niet de juiste woorden te kunnen vinden als ik bij je ben. Niet de moed om ze naar je uit te spreken, terwijl je mijn eigen moeder bent.

Ik mis je.

Ik mis je meer dan ik met woorden kan omschrijven. Als moeder, als oma, als veilige haven, als wijze en krachtige vrouw. Al die tijd, sinds het begin van deze verschrikkelijke ziekte, hielden we ons groot. Probeerden we sterk te zijn voor jou. Alles te doen om de pijn voor jou te verzachten, alles om je te helpen, op welk vlak dan ook. En hoewel we dat nog steeds uit liefde voor jou proberen, lukt dat eigenlijk al lang niet meer. Want wat doet het ons veel verdriet om jou zo te moeten zien. Wat zouden we je graag dichtbij ons hebben, wat zouden we graag dagen lang dichtbij je zijn.

Maar er kwam Corona.

Je werd nog zieker, papa was ziek en we mochten even niet meer bij je op bezoek. De tijd ging voorbij. Kostbare tijd, want jij glijdt steeds verder bij ons vandaan. Twee weken duurde veel te lang, dus komen we weer nu het mag. Maar ik zie je naar me kijken, met een angstige en haast smekende blik. En ik weet niet hoe ik je helpen kan. Heb je pijn? Ben je bang, of heb je veel verdriet? Wil je me vaker zien, of liever helemaal niet? Vind je het fijn dat ik er ben, of zou je liever iemand anders zien?

Maar ik heb je al zoveel te vaak verdriet gedaan, mama. Nu wil ik er voor jou zijn, zo vaak en zo lang je me nodig hebt. Want ik was de makkelijkste niet, het spijt me. Al die jaren, zoveel zorgen. Van kleins af aan tot niet heel lang geleden. En nu was de tijd aangebroken om er te zijn en te zorgen voor jou. Te genieten van het leven met ons en onze kinderen. Maar dat gaat niet meer.

En dat doet mij elke dag heel veel verdriet.

Nu probeer ik door te gaan, zonder jou zo dichtbij. Denkend aan hoe jij de dingen zou doen. Ik probeer mijn eigen weg vinden. Al was ik nog niet zo ver om dat te moeten doen zonder jou. Ik koester de herinneringen. Ik koester alles wat ik van jou geleerd heb en probeer het nu te doen zonder jou.

Ik wil je daarom ook vandaag zeggen hoe verschrikkelijk veel ik van je houd. Hoe graag ik je nog wil helpen zolang het kan. Dus help ons jou te helpen. Probeer te genieten van de dingen die we graag voor en met je willen doen en de momenten die we samen beleven. En weet dat we je nooit in de steek zullen laten.

Alle liefs,
je jongste dochter, Desirée

3 gedachten over “Een brief voor jou

Voeg uw reactie toe

  1. Wat mooi geschreven Desirée, als je moeder dit leest zal ze trots op je zijn.
    Dit doet haar vast goed dat je het op jou manier probeert uit te leggen hoe belangrijk ze voor je is.

    Like

  2. Desiree,ik heb je brief gelezen gericht aan je moeder, Wij als nichten van je moeder hebben niet geweten dat zij in een korte periode zo ziek is geworden, Ik Stienie Huft uit Winschoten hoorde van mijn zus dat, je oom Jurrie haar had gebeld,dat Hillie jou lieve moeder was overleden,we zijn er erg van geschrokken. ik wist dat je een website mama liefde schreef, en dit heb ik opgezocht en gelezen,hopende dat je mij dit niet kwalijk neemt, ben blij dat ik het gelezen heb, de laatste weken voor haar heen gaan, je hebt het geschreven zoals ik me kan voorstellen hoe moeilijk jij dit hebt ervaren. GECONDOLEERD MET HET HEEN GAAN VAN JE MOEDER EN DE OMA VAN JE KINDEREN. En van onze lieve nicht Hilly..

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: