Jelle’s 2e jaar fotoboek

Dit jaar maakte ik een vervolg op het 1e jaarfotoboek van Jelle, maar wachte op een mooie aanbieding van Albelli voordat ik ‘m liet afdrukken. Inmiddels is hij binnen, dus tijd voor een verhaaltje over de totstandkoming van zijn boek ‘Deel twee’. Een album met herinneringen van het moment dat hij 1 werd tot zijn 2e verjaardag. Aan het einde van dit blog heb ik nog een aantal vragen beantwoord.

Terug naar het 1e fotoboek van Jelle

Als je hem nog niet hebt gezien, kun je Jelle’s 1e jaar fotoboek (deels) hier bekijken. Dit boek omvat alles van mijn zwangerschap, zijn geboorte tot zijn eerste verjaardag. Mocht je hem helemaal willen zien, kom gerust eens langs! 😉

De verschillen tussen zijn 1e en 2e jaarboek

Beide fotoboeken zijn via het fotoprogramma van Albelli gedrukt op Hardcover en zijn beide 21 x 21 cm groot.

Omdat het 1e jaarfotoboek van Jelle de eerste was die ik maakte, was ik natuurlijk ook een stuk enthousiaster. Haha! Zijn 1e boek bevat dan ook meer “speciale pagina’s”, maar beide zijn even dik (120 pagina’s). Het dikste formaat fotoboek bij Albelli kost namelijk evenveel als een album van 24 pagina’s en levert dus de meeste korting op (mits je wacht op de júiste korting).

Het eerste boek bevat vooral foto’s van Jelle thuis en van mij in de periode dat ik zwanger van hem was, het tweede jaar heeft een stuk meer avontuurlijke foto’s. Maar weet je, meer avonturen betekent ook dat ik veel drukker ben, daarom heb ik dit 2e jaarboek iets eenvoudiger gehouden. Het koste me alsnog (te)veel tijd, dus ik vermoed dat het 3e jaarboek nog wat eenvoudiger wordt. Wel probeer ik voor Mees precies hetzelfde format aan te houden, dat scheelt hopelijk tijd.

Wat staat er in Jelle’s 2e jaar fotoboek?

Ik heb voor dit boek een nieuw kleurenschema gekozen: Blauw en Geel. En ook een bepaalde vorm, waar ik sinds onze nieuwe huis fan van ben: de zeshoek, ofwel hexagon. Tenslotte veranderde ik ook de lettertypen die ik gebruikte. Ik wil geen uniform thema aanhouden voor al zijn boeken, maar elke boek moet in principe een consistente lay-outstijl hebben, zodat het er niet te rommelig uit gaat zien.

Net als zijn eerste boek, zijn de foto’s nog steeds gerangschikt per levensmaand. Ik ben nog steeds niet goed in het bijhouden van mijlpalen, waardoor ik vooral naar de foto’s keek om een opsomming te kunnen maken van zijn belevenissen. Ik denk dat ik dit in het 3e jaarboek helemaal achterwege laat.

De andere pagina’s zijn meer gericht op activiteiten die we deden en reizen die we samen maakten. Zoals deze. Meer foto’s hieronder.

FAQ # 1: HOE MAAK JE DE LAY-OUTS? IS DAT EEN TEMPLATE?

Ik bewerk de foto’s niet, aangezien het sorteren van de foto’s en het maken van zo’n fotoboek al meer dan genoeg tijd kost. Ik neem (soms met moeite) genoegen met de kwaliteit van de foto’s, zoals ze zijn.

Ik kies wel op voorhand een layout, zoals de hexagon vorm in dit geval, het kleurenpallet en de lettertypes. Voor de eerste maand probeer ik een mooie maand-pagina-layout te maken, die ik door het hele boek heen gebruik. Dit kan vrij eenvoudig in de software van Albelli. Alle foto’s van Jelle staan op een externe harde schijf in mapjes per maand gerangschikt, dus die kan ik eenvoudig toevoegen.

FAQ # 2: BLIJF JE DIT ELK JAAR DOEN? VOOR HOE LANG?

Met 2 kleine kinderen is het een hele uitdaging om 2 boeken per jaar te maken + boeken voor o.a. de vakanties. Ik denk nu dat ik met deze jaarboeken blijf doorgaan tot Jelle 4 is en doe hetzelfde voor Mees (om hen te verzekeren dat er geen favoriet is, haha!). Daarna denk ik dan ik jaarlijks een gezinsjaarboek maak, die voor hun beiden dus hetzelfde is. Wat ik dan met kindspecifieke gebeurtenissen doe, zoals verjaardagen, sportactiviteiten en andere mijlpalen, weet ik nog niet.

Maar niets staat vast, dus we zullen zien! Je weet maar nooit, misschien krijg ik op magische wijze meer tijd (en motivatie).

LAATSTE TIPS VOOR HET MAKEN VAN JE EIGEN FOTOBOEK:

Ik heb al een aantal tips in Jelle’s 1e jaar fotoboek genoemd. Maar hier zijn er nog een paar die ik gaandeweg heb geleerd.

FOTO’S SORTEREN: Als je net als ik bent, neem je waarschijnlijk duizend foto’s per uitje. Het kiezen van foto’s kan dus echt overweldigend zijn. Het helpt om al je foto’s in elk geval (op frequente basis) netjes te ordenen. Zo heb ik bijvoorbeeld mapjes per kind gerangschikt naar levensmaand, per reis/uitje gerangschikt naar maand en per sportactiviteit gerangschikt naar maand. Dit zijn wel de meest voorkomende gebeurtenissen in ons gezin.

SCHRIJF SPECIALE HERINNERINGEN: houd een dagboek bij waar je grappige anekdotes, mijlpalen en unieke weetjes over je kleintje bijhoudt. Het is leuk om in het fotoboek mee te nemen en te zien hoe snel ze veranderen en groeien. Zelf ben ik hier ook niet zo bedreven in, maar wil het wel als tip meegeven 😉

Jelle wordt grote broer!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: