Nog 1 week: de laatste voorbereidingen

Screen Shot 2018-03-04 at 21.33.11

It’s getting real. Na maanden van voorbereiding is de laatste week voor de marathon aangebroken. Volgende week zondag is het zover: de 40e editie van de Marathon van Barcelona. Alleen deed ik m’n voorbereidingen, alleen sta ik straks (oké, met 20.000 andere deelnemers) aan de start, alleen zal ik die finishlijn gaan halen.

“You never walk alone”, that’s for sure!

Zovelen die met me mee leven en vragen of ik er klaar voor ben. Dat krijg je, als je het besluit genomen hebt om uitgebreid te gaan bloggen over je ‘Road to Barcelona’. Dat geeft niet, ik kan die vraag alleen zo moeilijk beantwoorden. Het voelt nog zo onwerkelijk en ik heb werkelijk geen flauw idee of ik er klaar voor ben. Ik werkte m’n schema af, deed m’n ademhalingsoefeningen misschien iets minder trouw, evenals de stabiliteitsoefeningen voor m’n enkels en m’n heupen (foei!), maar ik geloof niet dat ik het daar vanaf zal hangen.

Ik heb de afstand voor mezelf opgedeeld: de halve marathon kan ik, want die deed ik vaker. Ik denk zomaar dat ik de 30 dan ook wel haal. Vanaf daar is het nog maar 12 kilometer en een klein beetje, die ik heus wel op karakter, wilskracht en een beetje hulp van m’n supporters zal kunnen uitlopen. Desnoods wandelend. Daarmee lijkt de afstand wel te overzien, maar zal desalniettemin de hel zijn.

Pieken tijdens de marathon

Voordat volgende week zondag om 8:30 uur het startschot klinkt op de Avinguda María Cristina, moet ik nog wat doen qua voorbereiding. Nog even de tijd om de puntjes op de I te zetten. Hardlopen hoeft nu niet meer, de 370 trainingskilometers zitten in de benen (wat stiekem al een prestatie op zich is) en extra kilometers maken heeft nu geen enkele zin meer. Dat betekent geen intensieve (hardloop)trainingen meer en het lichaam rust gunnen. Met als doel dat je lichaam tijdens de marathon is uitgerust en zo goed mogelijk kan presteren.

De laatste week

Ieder schema is anders, maar de meeste schema’s hebben de laatste echte lange duurloop ongeveer 3 weken voor de marathon in de planning. Zelf liep ik twee weken geleden een record van 44 km (verspreid over 4 trainingen) in één week, waarna het schema werd afgebouwd qua intensiteit. Afgelopen week heb ik voor het laatst 2 keer 14 kilometer gelopen. Zoals inmiddels bekend: de langste trainingsafstand in het Sportrusten schema. Vrijdag deed ik nog wat alternatieve sportactiviteiten ter vervanging van het laatste loopje ‘vogels kijken’ en nu is dus de allerlaatste week voor de marathon aangebroken. Rust is het advies! De komende week op maandag en woensdag zal ik nog wel lopen (maar slechts 12 minuten en niet al te snel). De rest van de week doe ik weinig, op een (poging tot) rustige volleybaltraining na.

De laatste voorbereidingen

Ook is het tijd voor de laatste voorbereidingen, want om eerlijk te zijn moet ik me nog wel even wat gaan inlezen: het parcours, het hoogteprofiel, de plek waar ik moet starten en m’n startnummer moet ophalen. Hoe zit het qua inleveren van m’n kleding en waar kunnen m’n supporters het beste gaan staan? Ik moet nog gelletjes kopen voor onderweg, isotoon sportdrank/poeder, een outfit uitzoeken, m’n tas inpakken voor het weekendje Barcelona, elke dag een liter water per 30kg lichaamsgewicht drinken en koolhydraten stapelen.

Oh, en mezelf mentaal voorbereiden. Ik zit onderweg nog wel eens met m’n eigen gedachtes in de knoop: “poeh, hoe ver nog?”, “oh, ik voel m’n knie!”, “zal ik eventje gaan wandelen?”, “ga ik het wel redden?”, “even rekenen, bijna over de helft”, “waarom doe ik dit ook alweer?”, enzovoorts. Een ander doel om op te focussen, misschien gewoon m’n ademhaling, of redenen bedenken waarom ik ook alweer mee deed, zou wellicht kunnen helpen.

M Day

De praktijk is natuurlijk dat het een marathon is en dat er heel wat factoren kunnen zijn waardoor het helemaal niet zo gaat zoals je in gedachten hebt. Dat is gewoon okay. En natuurlijk zou het ook heel goed kunnen zijn dat ik die finishlijn helemaal nooit ga bereiken, maar ook dát is okay. Want het feit dat je fit bent en hoe gelukkig je jezelf mag prijzen dat je aan de start van een marathon mag staan en in staat bent om een poging te doen om deze uit te lopen is al fantastisch en iets om trots op te zijn.

Voor wie nog wat laatste tips heeft, ik hoor ze graag!

Voor de rest: wish me luck!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: