Marathondagboek week 7

img_1156

Dinsdag 9 januari (Dag 39/100)

Type training: marathonhartslag (hoog) | Hartslag: 153 | Afstand: 11 km | Route: link

Met de halve marathon van Egmond in het vooruitzicht, loop ik deze week een iets ander schema. In principe zou ik maximaal 14 km trainen, maar het schema laat het ook toe om af en toe een langere afstand te lopen. Voor mij alleen maar beter, omdat de VOLUIT loop, eens in de 3 weken, nog even afgeraden wordt zolang de uitslag m.b.t. m’n hart nog niet bekend is. Vandaag 11 km en voor het eerst wist ik rond m’n beoogde hartslag te lopen, eronder zelfs, Dat geeft de burger moed!

 

Donderdag 11 januari (Dag 41/100)

Type training: vogels kijken | Hartslag: ? | Afstand: 7 km | Route: link

Het advies voorafgaand aan een lange loop is om 2 dagen rust te houden en de dag voor die rustdagen te gaan ‘vogels kijken’. Dat was vandaag. Ik ben er al een tijdje niet helemaal zeker van of m’n iWatch wel de juiste hartslagwaardes geeft, dus besloot ik vandaag m’n oude sporthorloge met hartslagband (voor om je middel) erbij te pakken. Zo eentje die ik een jaar of 10 geleden bij de Decathlon kocht voor nog geen twee tientjes. In rust gaven beide horloges ongeveer dezelfde hartslag aan. Tijdens het hardlopen stopte ik zo nu en dan bij een lantaarnpaal en zag dat m’n hartslag op m’n iWatch veel minder snel terug liep dan op m’n old-school sporthorloge, terwijl ze ook op het moment van inspannen dezelfde waarde aangaven. Gemiddeld zal de waarde op m’n iWatch dus hoger uitvallen, maar die zie ik toch pas achteraf. Op z’n minst geeft hij tijdens het lopen de juiste aan, daar gaat het uiteindelijk om.

 

Vrijdag 12 januari (Dag 42/100)

Vanmorgen om 08:40 uur had ik een afspraak in het VUmc voor een CT-scan, in navolging op mijn bezoek aan de cardioloog. Vriendlief bracht Jelle naar de crèche, terwijl ik vroeg op de fiets zat. Hoe het bezoekje was, lees je in een later blog, als ook de de uitslag bekend is.

Om bij te komen en m’n hoofd leeg te maken, besloot ik vanuit het ziekenhuis ‘even’ op m’n stadsfiets langs de Decathlon in ZuidOost te fietsen. Een ritje (retour) van uiteindelijk 25 kilometer. Terwijl ik eigenlijk rust zou moeten nemen voor zondag..

 

Zaterdag 13 januari (Dag 43/100)

Vanmiddag naar Koog aan de Zaan geweest voor een volleybalwedstrijd. Opnieuw niet al teveel gespeeld, wat niet persé heel erg was, want ook vandaag zou immers een rustdag voor morgen moeten zijn…

Zondag 14 januari (Dag 44/100)

Type training: marathonhartslag | Hartslag: 148-153 | Afstand: 21 km

Vandaag was het zover, een eerste beproeving tijdens de Halve marathon van Egmond. Hoewel een afstand van 21 km in principe niet in het Sportrusten schema thuis hoort, is het geen probleem om zo nu en dan eens een langere afstand te lopen. Zolang je 2 dagen ervoor en erna rust neemt en pas weer gaat lopen als je rusthartslag op orde is.

Het leek me een mooie training om te zien of ik het langere tijd op m’n marathonhartslag kon volhouden en hoe het onderweg zou gaan. Achteraf gezien is de Halve van Egmond daar wellicht niet de meest geschikte loop voor. Met een eerste 7 km over het strand, waarvan zeker 2 km mul zand was wegens hoog water, en daarna een kilometer of 3 heuvel op en af door de duinen. We waren al zo’n 12 kilometer onderweg voordat ik m’n hartslag op orde had, waarvoor ik heeeel langzaam moest lopen. Op zich prima, liever dat mensen mij inhalen dan dat ik op een tempo loop waarop ik iedereen moet passeren 🙂 De rest van de route was goed te doen, al kreeg ik toch best veel last van vermoeide benen en was blij toen de finish in zicht was.

Gelukkig mag ik nog 56 dagen trainen, voordat ik pas de dubbele afstand hoef te lopen 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: