Hardloopanalyse: omdat je beter kunt voorkomen dan genezen

Alweer even geleden, bezocht ik GoFysio voor een loopanalyse. Net als de sportmedische keuring, hoopte ik ook hier met adviezen gericht op mijn loopstijl, op voorhand eventueel toekomstig (blessure)leed te kunnen voorkomen.

Het was slechts een kleine locatie van GoFysio in de Baarsjes. Er was niemand om me te ontvangen toen ik binnen kwam, dus ik besloot even in een stoel te wachten in de hoop dat ik snel geholpen zou worden.

Pompiedom…

Het duurde even, maar uiteindelijk kwam een vriendelijke jongeman me halen. De opname van mijn looptechniek bleek eenvoudig buiten op de (besneeuwde) stoep plaats te vinden, in plaats van op een fancy loopband met high-tech opname-apparatuur. Even kreeg ik een deja-vu naar mijn afspraak bij de sportarts eerder die week. Een test die ook niet helemaal verliep op de manier die ik verwacht had..

Ik was uiteindelijk positief verrast over de kwaliteit van de opnames, maar vooral ook over de adviezen die de oefentherapeut mij mee wist te geven. Dat werd versterkt door het feit dat hij – in tegenstelling tot de inspanningsfysioloog eerder die week – wél voorstander was van het Sportrusten schema en mij het vertrouwen gaf dat ik wel degelijk met iets zinvols bezig ben.

Zodoende gingen we naar buiten, waar ik twee maal op de stoep op en neer rende, terwijl ik gefilmd werd. Gelukkig had ik die ochtend al een rondje door een nog meer besneeuwd park gelopen, dus probeerde ik zo soepeltjes en normaal mogelijk te rennen. Direct erna gingen we terug naar binnen om de videobeelden in slow-motion te analyseren.

De resultaten

Er waren gelukkig een aantal goede punten in mijn looppatroon te ontdekken:

 1. M’n romp is goed gestrekt met weinig zijwaartse beweging;
 2. De afzet van m’n benen is krachtig, met een goede strekking in de knie;
 3. M’n romp helt wat naar voren, wat helpt om snelheid te maken.

Maar zeker ook de nodige verbeterpunten:

 1. M’n voeten landen beiden ver voor mijn lichaamszwaartepunt. Dit zorgt voor energieverlies en grotere krachten op m’n lichaam bij de landing;
 2. Beide knieën komen in volledige strekking vlak voor en tijdens de landing. Dit heeft tot gevolg dat de krachtimpact erg hoog is op de knie;
 3. M’n beide heupen zakken tijdens de standfase van het looppatroon wat naar beneden. Dit geeft aan dat de stabiliserende structuren niet voldoende aangespannen worden;
 4. M’n beide benen maken een rotatiebeweging tijdens de zwaaifase van m’n been en m’n voeten landen vervolgens in het midden van m’n lichaam i.p.v. op heupbreedte;
 5. De heffing van beide benen na de afzet is erg laag en zou wat hoger kunnen;
 6. M’n beide armen gaan naar de middenlijn van het lichaam i.p.v. recht naar voren en achter. Dit zorgt voor minder stabiliteit in de benen en heupen, wat mogelijk te maken heeft met een eerdere operatie aan m’n rechterschouder.

Tot slot kwam er een advies ter verbetering van mijn looppatroon. Het is tijdens het hardlopen belangrijk om de krachten op het lichaam te verminderen om lichamelijke klachten te voorkomen. Dit kan door:

 1. De pasfrequentie omhoog te brengen richting 170-180 passen per minuut;
 2. De stabiliteit van de heup/romp tijdens het hardlopen te verbeteren door een oefenprogramma te volgen;
 3. Na de afzet de hiel naar ongeveer 90graden in de knie te heffen;
 4. Tijdens het hardlopen op de arminzet te letten. Deze dient recht naar voren en achter te zijn. Dit zal de voeten helpen om op heupbreedte te landen.

Kortom: nog meer om te oefenen tijdens het lopen en nog meer oefeningen om thuis te doen. Zo begint het langzaam een fulltime baan te worden, die voorbereidingen voor de marathon.

Gelukkig zit ik inmiddels al bijna op eenderde en zal ik volgende week een kort verhaaltje te schrijven hoe ik terug kijk op mijn eerste maand Sportrusten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: