Alles is mamma

Het is een mooie tijd, nu Jelle steeds meer leert en ontdekt. Zo maakte hij kennis met zijn schaduw, zijn spiegelbeeld in het raam, weet hij dat hij heel hard kan gooien met álles en kletst hij de oren van je hoofd met woordjes waar wij nog geen chocola van kunnen maken. Met name ’s middags in bed kan hij hele conversaties houden met zijn knuffel Flappie, voordat hij begint te jammeren en we hem uit zijn bedje halen.

Hoewel elk kind zich op zijn eigen tempo ontwikkelt, las ik dat de eerste concrete woordjes zo rond de 12 maanden ontstaan. Rond die periode begrijpt een baby dat met bepaalde woorden ook bepaalde dingen bedoeld worden. Vaak zijn de eerste woordjes: papa, mama, aai of auto.

Zover is Jelle nog láng niet.

Jelle is over het algemeen wat trager in zijn ontwikkeling. Leren kruipen duurde even en ook heeft hij nu met 16 maanden nog maar 6 tandjes, waar anderen van ongeveer dezelfde leeftijd al aan hun eerste kiezen beginnen.. 🙈🤣

Hoewel er een periode was waarin Jelle ‘tata’ zei, als Dennis na werktijd thuis kwam, is tegenwoordig alles ‘mamma’. Pappa is mamma, Opa is mamma, honger is mamma, slapen is mamma, ‘til me op’ is mamma en ga zo maar door. Zo langzamerhand sluipt ook het woordje oma erin en reageer ik ook daar maar op, om niet nu al in onenigheid met hem te belanden 😉

De enige uitzondering hierop zijn de woorden WOW! en HOPPATEE! Super schattig, als Jelle ergens binnen loopt, of iets nieuws ontdekt wat ik thuis heb opgehangen. Met een schattig stemmetje zegt Jelle dan oprecht onder de indruk: WOW!

En HOPPATEE.. Ook zoiets. Die hebben we inmiddels gelukkig op de film staan voor het archief 🙂

Ach, alles op z’n tijd. Zo ook het praten. Jelle is weer goed in andere dingen, zoals uitslapen 😀. Maar daarover in een volgende blog meer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: