DIY: raamtekeningen maken

Sinds Sinterklaas dit jaar ben ik fan van raamtekeningen. Super gezellig als het buiten donker is en je kijkt door de tekeningen op het raam naar buiten. Ze zijn echter niet alleen geschikt voor de koude winteravonden, ook met Pasen, verjaardagen of de geboorte van een kleintje zijn leuke momenten om iets op je raam te tekenen.

Het allerleukste is als je aan het tekenen bent, ouderen die langs lopen vriendelijk lachen en kinderen voor het raam blijven staan om te zien hoe de tekening eruit komt te zien.

En het is dus heel eenvoudig.

Benodigdheden:

 • Krijtstift (€ 4,95)
 • Eventueel een sjabloon

Stap 1. Zorg dat je een goede krijtstift koopt, dat is al het halve werk. Bij de Albert Heijn vind je ze al, maar ook bij de HEMA, de Xenos of elke willekeurige boekenwinkel.

img_0267.jpg

Stap 2. Ik word weleens vaker als creatieveling bestempeld, maar ik kan vooral mooie dingen maken als ik een goed voorbeeld heb. Beter goed gejat dan slecht verzonnen, toch? Zo kun je op Google of Pinterest de mooiste voorbeelden vinden, als je zoekt op het woord ‘raamtekening’. Via een website als raamtekening.nl kun je ook sjablonen kopen die je op het raam plakt, die je alleen maar hoeft over te trekken. Of je print zelf een afbeelding uit, dat kan natuurlijk ook.

img_0268

Stap 3. Plak je sjabloon aan de buitenkant van het raam, trek de lijnen van het sjabloon over of teken uit de losse pols.

Stap 4. Zorg dat je wattenstaafjes en een vochtige en droge doek bij de hand hebt om eventuele foutjes weg te kunnen poetsen.

Veel succes!!

Onze Sinterklaas-tekeningen:

Onze Kerst-tekeningen:

Tips:

 • Heb je dubbel glas? Sluit dan één oog om een minder vertekend beeld te krijgen.
 • Voor het allerbeste resultaat, teken je op een schoon raam en het moet droog zijn, anders loopt het uit. Is het bijvoorbeeld beslagen, droog het dan eerst met een doek.
 • Is je sjabloon nét te klein of groot voor je raam, print dan geschaald uit. Dit kun je instellen bij het print-menu. Print altijd kleiner uit, anders krijg je niet de hele tekening op het blaadje. Dus is bijv. XXL net te klein, print deze dan op 90%.
 • Terwijl je aan het tekenen bent, schud af en toe met de stift (dop er op!) en druk de punt een paar keer in (gebruik een stukje rest papier of een deel dat je nog gaan inkleuren) om te vermijden dat de stift uitdroogt.
 • Wil je met meerdere kleuren werken, werk dan kleur voor kleur en laat het tussendoor goed drogen om mengen te voorkomen.
 • Teken altijd met de stift in een kleine hoek, omlaag wijzend. Als dit niet mogelijk is, als je bijvoorbeeld op een kiep raam aan het tekenen bent, schud de stift en druk de punt dan gewoon wat vaker in.
 • Let tijdens het tekenen goed op waar je leunt. De meeste krijtstiften drogen snel en zijn veeg-veilig, maar voor de zekerheid: leun met je pink op een deel waar (nog) niks staat.
 • Soms is de krijtstift te vloeibaar. Veeg de punt van de krijtstift af met een keukenpapiertje en minder vaak schudden met de stift totdat ie het weer normaal doet.
 • Schiet je uit tijdens het tekenen? Gebruik dan een wattenstaafje om je tekening bij te werken. Je kunt het ook doen als je klaar bent, maar maak dan even het wattenstaafje nat voordat je veegt.

Een gedachte over “DIY: raamtekeningen maken

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: