Misschien iets teveel ‘me-time’ bij de kapper vandaag..

Een extra vrije dag vandaag, want gisteren was het Koningsdag. M’n werkgever vond dat in elk geval een logische en/of noodzakelijke combinatie.. Ik vraag me nog steeds af waarom.

Anyway, nu ik die vakantiedag toch kwijt ben, kan ik de dag maar beter productief besteden. De crèche was gelukkig wel gewoon open, dus kon ik Jelle daar vanmorgen fris en fruitig afleveren. Een dag volledig voor mijzelf dus vandaag.

Heerlijk.

Al een tijdje was ik m’n lange haar beu, maar naar de kapper gaan vind ik altijd best een dingetje. Nu ga ik niet zo vaak, m’n hele leven al niet, max een keer of 2 per jaar denk ik. Om die reden, en wellicht omdat ik al een keer of 15 verhuisd ben, heb ik geen vaste kapper. Nooit gehad ook eigenlijk.

Nu blijkt Amsterdam met 1.044 zaken de grootste haarstad van het land te zijn, volgens onderzoek van de Metro. Handig, zoveel aanbod, zou je denken, maar juist die overdaad maakt de keuze moeilijk. Niet alle kappers lijken even betrouwbaar en ook de buitenlandse afkomst van misschien wel 3/4 van alle kappers zet je vaak aan het denken.

Toen ik een tijdje in de Pijp woonde, maakte ik eens de fout om in Oud-Zuid naar een Hollands uitziende kapper te gaan. Best een sjieke, maar daardoor wel betrouwbare zaak. Zonder vooraf te checken wat de kosten waren, liep ik uiteindelijk met een rekening van ruim 60 euro naar buiten. Voor alleen knippen! Dat was eens maar nooit meer.

Een paar jaar geleden ontdekte ik de kortingssite Groupon en dan met name de optie om via Groupon goedkoop naar de kapper te kunnen. Zelfs het zetten van highlights was verrassend betaalbaar. Sindsdien maak ik al een aantal jaren gretig van die optie gebruik. Voor nog geen 30 euro kun je je haar bij bepaalde kapperszaken laten wassen, knippen én highlights laten zetten.

Hoewel ik nog steeds niet persé vaker naar de kapper ga, want ik laat m’n haar al zeker Svetlanaeen jaar of twee steeds langer groeien, is m’n selectie toch terug gebracht naar 2 kapperszaken: Haar33 aan de Rozengracht – die gek genoeg nooit telefonisch bereikbaar zijn voor het maken van een afspraak – en Svetlana Hair aan de Nieuwe Spiegelstraat. Dat ik over die laatste lovend ben, schreef ik eerder al eens in een Facebook-post.

Vandaag wilde ik dus ook naar de kapper. Haar33 probeerde ik al twee dagen telefonisch te bereiken, na 6 mislukte pogingen besloot ik er vanmorgen op de fiets langs te gaan. Hoewel de agenda er leeg uit zag, kon ik volgens de dame toch pas morgen terecht. Dat ging ‘m niet worden.

Ik zocht een koffietentje dichtbij voor een goede koffie en besloot daar de website van Groupon opnieuw te raadplegen voor een andere kapperszaak. Ik herinnerde me Svetlana, maar zag dat zij nu geen kortingsactie hadden lopen en ‘helemaal’ naar het centrum fietsen had ik ook niet zo’n zin in. Ik koos uiteindelijk voor een deal bij ‘Future Coupes’ aan de Kinkerstraat, lekker dichtbij. De naam zelf zei wellicht al genoeg…

Ik belde en kon direct terecht. Ik printte m’n bon uit bij m’n trouwe print-adresje Lowie Kopie en kwam om 10 voor 12 aan bij de kapperszaak. Iets te vroeg voor mijn afspraak van 12 uur. Toen ik m’n fiets neerzette en de pui van de kapperzaak zag, had ik al spijt dat ik niet toch voor Svetlana gekozen had..

IMG_0127

Binnen zag het er niet veel beter uit. Paars was – zoals gek genoeg bij veel Amsterdamse kapperszaken – de hoofdkleur van het interieur. Ik geloof dat de kleur paars staat voor creativiteit en verandering, maar of die betreffende kappers zich daar bewust van zijn..? Ik zag een Surinaams ogende dame staan, iemand met een hele donkere huidskleur in elk geval.

Ik dacht: “Ohjee, ik heb geen kroeshaar. Hoe gaat zij mij ooit aan een foetsoenlijk nieuw kapsel helpen”. Ik vond het al spannend zat nu ik besloten had om afscheid te nemen van m’n lange haar en hoopte nou juist op goed advies.

De zaak was verder leeg, maar toch was de dame blijkbaar druk met iets, ik moest nog even 10 minuten wachten. Om 12 uur mocht ik boven komen waar de kappersstoelen stonden. Op de website van Groupon stond vermeld dat ze €10 extra rekenen bij haar langer dan 30cm. Hoewel ik van plan was om m’n haar vandaag korter dan 30cm te laten knippen, moest ik toch de €10 bij betalen, want highlights brengen ze aan vóór het knippen. Nou, vooruit.

Ik vertelde dat ik m’n haar graag kort wilde laten knippen, liefst iets met volume, want dat ontbreekt doorgaans in mijn haar. Ik kreeg een stapel (kappers)tijdschriften aangereikt, met uitsluitend Black Beauties.. Tsja, daar kon ik natuurlijk niets mee. Uiteindelijk vond ik in de enkele Vogue die er lag, één plaatje van een kapsel die wellicht wat in de buurt kwam van wat ik voor ogen had. Daar moest ik het dan maar mee doen.

De daaropvolgende 2 (!!) uur was de dame zo nu en dan druk met mijn haar, daarnaast zo’n tien telefoontjes, een handjevol bekenden die binnen kwamen  voor een praatje, thee voor mij halen inclusief een nagenoeg lege theedoos, en uiteindelijk met nog een tweede klant die een zak vol haar bij zich had. Blijkbaar kwam zij juist voor lang haar, terwijl ik eenzelfde lengte eraf liet knippen. Jammer genoeg heb ik die metamorfose niet helemaal kunnen aanschouwen..

Alles ging in het Spaans. Iedereen die langs kwam sprak Spaans en iedereen had een donkere huidskleur.. Ik voelde me niet echt op m’n plek. Terwijl ik al een minuut of 15 met m’n hoofd in de wasbak lag en ondertussen al zeker 10 crèmetjes in m’n haar gesmeerd had gekregen, was ik als de dood dat ik met een volledig geblondeerd kapsel de zaak uit zou lopen. Helaas zie je pas écht het resultaat als je haar helemaal droog is.

Nog even geduld dus.

In de tussentijd probeerde ik m’n Spaans maar een beetje op te vijzelen. Op het moment dat er een Nederlandse zin tussendoor kwam, wist ik in elk geval dat ze het tegen mij had.

IMG_0125

Eindelijk mocht ik weer achter de spiegel plaats nemen. Ik liet het plaatje uit het tijdschrift zien en hoopte er het beste van.. Hoewel het knipwerk niet al te professioneel oogde, het resultaat in de verste verte niet op het voorbeeld lijkt, ik het idee had dat ze een beetje haast had vanwege de klant naast me die met haar hoofd vol verf al een half uur zat te wachten, kan ik zeggen dat ik toch best heel blij ben met het eindresultaat!

Elke keer denk je weer: waarom deed ik dit niet eerder..?

FullSizeRender5
In het echt zie je de highlights wel 🙂

De volgende keer mocht ik wel zonder Groupon bon komen, zei ze. Dan kon het voor dezelfde prijs. Dat snap ik wel, want met dit tempo en deze hoeveelheid klanten, krijgt ze de huur van haar pand er zeker niet uit.. Toch denk ik dat ik een volgende keer toch weer een biertje in de namiddag of een kopje koffie met macarons ga bij m’n vriendin Svetlana.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: