Voor het leven getekend

Na lang wikken en wegen, heb ik het gedaan. Vandaag liet ik mijn eerste tattoo zetten! Iets waar ik al meer dan een jaar over droomde, maar net zo lang ook bezig was moed te verzamelen om zo’n shop te benaderen, want dat is mijn wereldje dus niet. Net zo impulsief als ik ooit in mijn puberjaren besloot om een navelpiercing te nemen, ontstond een paar jaar geleden al de wens om een (kleine) tattoo te nemen. Maar alleen als deze een speciale plek en betekenis had.

Toen mijn moeder overleed, was de aanleiding voor een tattoo duidelijk. Ik had echter nog geen ontwerp, en was ook in twijfel over de plek. Dat de tattoo subtiel moest zijn, was duidelijk. De zoektocht duurde eigenlijk niet eens zo lang, want Pinterest biedt inspiratie voor nagenoeg alles.

Een tatoeage met betekenis

Al snel vond ik veel, heel veel varianten op de ‘Unalome Lotus Tattoo’. Een afbeelding die blijkbaar vaak gebruikt wordt in tatoeages, maar ik had hem nog niet eerder gezien en vond ‘m prachtig. Geen vogels, hartjes, of verwelkte bloemen, maar een symbool dat past bij meer dan alleen het overlijden van mijn moeder.

Een Unalome is een boeddhistisch symbool. De krul staat voor de geboorte, de zigzaglijn weerspiegelt het levenspad dat we tijdens ons leven bewandelen, vol obstakels en uitdagingen, waarlangs men, al dwalend, naar beneden gaat. Uiteindelijk gaat deze lijn over in een rechte lijn, de zogenaamde ‘lijn van verlichting’, naar de drie puntjes van levenswijsheid, inzicht en verlichting. Aan de andere kant staat de lotusbloem, die lijkt op een zittende Boeddha met een halve maan boven zijn hoofd, welke staat voor licht in de duisternis. Doordat de lotus zijn wortels in de modder heeft, maar de bloem in de open lucht bloeit, symboliseert de lotusbloem ook de staat van verlichting en zuiverheid. De lotusbloem verwerkt in het Unalome teken symboliseert het overwinnen van de tegenslagen op weg naar perfectie.

Tot slot wordt de lotus ook in verband gebracht met de eeuwige cyclus van het leven; de bloem opent zich in de ochtend zodra de zon opkomt, en sluit zich na het ondergaan van de zon. Het symboliseert de eeuwige vernieuwing, de cyclus van de natuur, het leven zelf.

Letterlijk voor het leven getekend

Dat ik deze tattoo ‘in het zicht’ wilde, was wel duidelijk. Ik zette hem immers voor mijzelf en het leek me fijn om er met regelmaat naar kunnen te kijken. Ik las ergens dat een tattoo als deze – vanuit het Boeddhistische geloof – bij voorkeur op het bovenlichaam geplaatst moest worden, omdat het onderlichaam onrijn is. Prima, dan werd het m’n onderarm.

De gevreesde afspraak

Dat de tattoo net zo subtiel moest worden zoals het voorbeeld dat ik gevonden had, was een ding wat zeker was en wist inmiddels ook dat niet elke tatoeëerder dat zou kunnen. Ik vroeg wat rond en vond uiteindelijk zelf een shop bij ons in de buurt. Het duurde nog even voordat er contact was en de afspraak uiteindelijk daar was, maar vandaag was de dag.

Natuurlijk heb ik lang getwijfeld of het een goed idee zou zijn zo in het zicht. Wat zouden ze er op het werk van denken en hoe ziet het er later uit als ik een verouderd huidje krijg? M’n zus zei “zoiets gaat vanzelf bij je horen” en gelukkig is hij prima te verbergen als het nodig is, maar mag iedereen ‘m wat mij betreft ook gewoon zien. Voor het leven getekend voel ik me al sinds het overlijden van mama, nu heeft dat letterlijk vorm gekregen.

Samen met m’n tante, de zus van m’n moeder, ging ik pad. Super lief dat ze met me mee wilde, ongetwijfeld had m’n moeder het stiekem zelf ook fantastisch gevonden. Net zoals ze in lachen uitbarstte toen ze ooit in mijn puberjaren, mijn stiekem gezette navelpiercing ontdekte. Om 12 uur arriveerden we bij Dogstar Tattoo in Aalsmeer. Wat onwennig kwamen we binnen schuifelen met kleine Mees, maar kregen al snel een stoel en een kop koffie aangeboden.

Het viel allemaal reuze mee. Helaas was het te druk om naast me te mogen zitten, maar af en toe kwam m’n tante even kijken hoe het ging. Mees vond het allemaal maar niks. Het voelde niet veel anders dan een afspraak voor het verwijderen van tandsteen bij de tandarts: fijn is anders, maar je weet dat het niet lang duurt voordat het voorbij is. Het meest vreesde ik voor het resultaat, bang dat het niet zo strak en subtiel zou uitpakken als ik voor ogen had.

Welkom bij de club!

Na ongeveer 30 minuten stond de tattoo op mijn onderarm. Tattoo artist Nick zei: “Welkom bij de club!”. Haha! Ik was blij en opgelucht. Iets waar ik al lang tegenop en tegelijkertijd naar uit keek was voorbij. Een definitieve en blijvende herinnering aan mijn lieve mama. In de hoop dat de moeilijke tijd die achter me ligt, maar ook de obstakels die ik in de jaren ervoor overwonnen heb, plaats maken voor verlichting in de toekomst!

5 gedachten over “Voor het leven getekend

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: