Blijf lopen, ook als de motivatie ver te zoeken is

Al 3 zondagen op rij hebben we te kampen met een wind, die letterlijk de pannen van het dak laat waaien, met vaak ook de nodige regen, wat leidt tot weersomstandigheden waarbij de gemiddelde hardloper zich liever nog een keertje omdraait in bed. Maar helaas beperkt het zich niet tot de zondagen en hebben we hier in de polder eigenlijk al 3 weken lang onophoudelijk te maken met een windkracht die niet op één hand te tellen is.

Als je dan aan het trainen bent voor een bepaald doel, zoals ik voor de marathon van Parijs en dus wel móet lopen, ongeacht de weersomstandigheden, dan is het knap lastig om de motivatie erin te houden.

Gelukkig heb ik inmiddels een paar manieren ontdekt die me weer wat motivatie hebben gebracht, om me extra te kunnen wapenen tegen potentiële afhaakmomenten.

1. LOOP WAT VAKER VAN A NAAR B

In en rond ons dorpje is het aanbod aan hardlooproutes wat beperkt. Wil je wat meer afwisseling, dan zit je al gauw zo’n 20 minuten tot een half uur in de auto. Retour is dat zo een uur extra trainingstijd, wat je juist zoveel mogelijk wilt beperken, omdat dát juist de reden was dat je ooit bent gaan hardlopen: schoenen aan en gaan! Alternatief is van A naar B lopen, ofwel met een concreet doel om naartoe te lopen. Dat kan van huis naar een plek waar je met iemand afgesproken hebt, of waar iemand je komt ophalen. Zo liep ik laatst bijvoorbeeld van Langevelderslag (waar vriendlief en kids me afzetten) over het strand naar Noordwijk, waar ze me weer oppikten en we een heerlijk warme chocomelk dronken met elkaar. Een ander manier is wat ik vandaag deed: de bus pakken naar een punt zover als je wilt lopen en terug naar huis lopen. Vandaag was dat toevallig/expres met windkracht 7 in de rug!

2. PLAN LOOPJES OP DAGEN WAAROP JE OVERDAG THUIS BENT

Mijn schema was zo ingericht dat ik op maandagavond een relatief kort loopje deed, op woensdag overdag een van de twee langere loopjes en tot slot de andere langere loop in het weekend. Dat loopje op de maandagavond ging al snel vervelend worden, omdat ik in het donker niet meer optie heb dan ‘rondjes dorp’. Ik besloot daarop m’n schema aan te passen en dan maar in het weekend 2 dagen achter elkaar te lopen (een korte en langere afstand), zodat ik overdag meer motivatie zou hebben en meer opties voor alternatieve routes dan uitsluitend dat ‘rondje dorp’. Zoek naar mogelijkheden om met daglicht te lopen, dat scheelt een hoop!

3. WEES CREATIEF

Lukt het niet altijd om in de avond te lopen en/of zelfs niet in het weekend? Kijk eens naar alternatieven. Kijk eens of je iets later kunt beginnen met werken om vóór werktijd te kunnen gaan lopen. Of kun je misschien eens een lunch skippen voor een training? Ik weet het, niet elke organisatie is erop ingericht, anderzijds zou elke organisatie wel de vitaliteit van zijn medewerkers voorop moeten stellen en dit alleen maar moeten aanmoedigen 🙂 Of neem je hardloopkleren mee als je een weekend naar je ouders gaat, een middag gaat wandelen door het bos. Er kan echt veel!

4. BLIJF EENS DICHTBIJ HUIS

Zelf merk ik dat ik niet altijd zin heb om ver van huis te gaan, of lang van huis weg te zijn. Daarbij loop ik dichtbij huis (wat vaak de laatste kilometer is) altijd sneller, juist omdat ik dan bijna thuis ben. Laatst besloot ik dan ook om gewoon een paar rondjes blok te lopen, van ons huis naar het einde van de straat en via de parallel gelegen straat weer terug. Zo’n rondje bleek precies 1 kilometer en aan het einde van elk rondje kwam ik langs ons huis. Na elk rondje denk je al snel, “ach, nog 1 rondje kan wel” en heb je er zo weer een kilometer bij gelopen. Dan is 10 keer hetzelfde rondje lopen niet eens zo erg en kun je zelfs tussendoor even kijken of het eten al klaar staat.

5. ZET EENS EEN PODCAST OP JE OREN

Toen ik ooit begon met lopen en dat op een gegevens moment wat zwaarder werd, heb ik lopen met muziek weleens uitgeprobeerd. Dat werkte een tijdje, maar wekte op een gegeven moment vooral ook irritatie op. Lopen doe je immers vaak voor je ontspanning, dus is een uur lang naar stampende muziek luisteren niet altijd hetgeen waar je tijdens een loopje behoefte aan hebt. Zodoende loop ik alweer vele jaren zonder muziek. Prima, maar helpt niet altijd op momenten dat je het zwaarder hebt of weinig zin heb om weer datzelfde rondje te moeten lopen. Een alternatief is tegenwoordig podcasts luisteren. Geen vervelende muziek, maar aandachtig luisteren naar interessante gesprekken.

Tip1: test thuis eerst even of je apparatuur werkt. Zo kwam ik er de eerste keer achter dat de podcast om de een of andere reden niet kon horen, toen ik al een halve kilometer op weg was. Stil staan om dat uit te zoeken, had ik natuurlijk geen zin in.

Tip2: áls je de podcast dan kunt horen, test ook even voor hoe lang. Zo kwam ik er de tweede keer achter dat, zodra m’n telefoon op slaapstand gaat, ik de podcast via een of andere website ook niet meer kon horen. Met als gevolg dat ik de hele weg met een telefoon in m’n hand liep om het scherm geactiveerd te houden.

Dan misschien ook even wat tips voor leuke podcastst:

  • de podcast ‘Slimmer Presteren‘ gaat over sport, onderzoek en innovatie. Leuk om naar te luisteren en zeker ook nuttig voor ons als amateursporters.
  • de podcasts van ‘a.s.r. Vitality’, te vinden via Spotify (sorry, even reclame voor m’n eigen werkgever ;)).
  • Storytel: geen podcasts maar luisterboeken. Moet ikzelf nog ontdekken, heb de app net gedownload, maar lijkt me heerlijk om onderweg naar een voorgelezen verhaal te luisteren.
  • random podcasts die je online tegen komt: zo luisterde ik onlangs naar een podcast over wintersporten met jonge kinderen. Er is altijd wel een onderwerp te vinden dat jou interesseert.

Succes met dit alles! Zoals gezegd, ik vind nu meestal wel de motivatie om te lopen, als ik een van bovenstaande regels toepas. Ik weet het, het blijft soms een mentale worsteling, maar we weten allemaal dat het het gevoel achteraf meer dan waard is.

Zéker in de winter!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: