DIY: een wandlamp maken

Nu Jelle groter wordt en zich wat meer bewust is van dingen – zoals alleen in een donker kamertje liggen – besloot ik dat het tijd werd voor bedlampje. Het gekke is alleen dat er dus nauwelijks (betaalbare) wandlampen voor jongens te vinden zijn. Veel roze, schattige wolkjes of dure Nijntjes, terwijl ik juist iets stoerders wilde hebben.

Bij een vriendin zag ik een super leuke lamp in de vorm van een vogelhuisje. Die bleken ook absurd duur, als je ‘m überhaupt al kon vinden, dus besloot ik ‘m gewoon zelf te maken.

Benieuwd hoe ik dit gedaan heb? Lees dan verder.

IMG_5941

Benodigdheden:

 • Vogelhuisje (€ 13,95)
 • (Decoupeer)zaag
 • Strijkijzersnoer (€ 5,78)
 • Lichtknopje/schakelaar (€ 2,89)
 • Fitting (€ 2,49)
 • Stekker (€ 1,49)
 • Lampje
 • Striptang
 • Kleine schroevendraaier
 • Schaar

Werkwijze:

 1. Via de website van vtwonen.nl kocht ik een vogelhuisje en zaagde met een decoupeerzaag een deel van de bodem eruit, om voldoende licht van de lamp te krijgen.
 2. Via de website van stoersnoer.nl kocht ik 2 meter mintgroen strijkijzersnoer en een transparante lichtschakelaar, bij de Praxis kocht ik een kleine fitting met beugel en een eenvoudig geaarde stekker.
 3. Strip één uiteinde van het snoer. Via YouTube kwam ik bij briljante instructiefilmpjes van Snoerboer.nl, waar alles kinderlijk eenvoudig wordt uitgelegd. Bekijk deze zéker voordat je begint met strippen.
 4. Bevestig de fitting aan de gestripte zijde van het snoer. Bekijk daarvoor dit filmpje. Bevestig de fitting met twee kleine schroefjes op de wegklapbare achterzijde van het vogelhuisje.
 5. Strip de andere zijde van het snoer en bevestig de stekker, nadat je dit filmpje bekeken hebt. Draai de lamp in de fitting, steek de stekker in het stopcontact en controleer of de lamp het doet. Zo weet je zeker dat je het strippen van de fitting en de stekker in elk geval goed hebt gedaan.
 6. Bepaal waar je de lamp wilt ophangen en meet de totaal benodigde lengte van het snoer. Zorg voor wat extra lengte voor een beetje speling als hij hangt en houd rekening met wat extra lengte, mocht het strippen van de schakelaar niet goed gaan.
 7. Bepaal waar je de lichtschakelaar wilt hebben en knip het snoer daar doormidden. Knip hier eventueel een stuk snoer tussenuit, als de totale lengte van het snoer te lang is. Strip als laatste beide afgeknipte uiteinden van het snoer en bevestig de schakelaar tussen beide gestripte uiteinden. Bekijk daarvoor dit filmpje.
 8. Boor een schroef in de muur en hang het vogelhuisje op. Doet de lamp het niet, dan is het strippen bij de schakelaar niet helemaal goed gedaan. Doe die opnieuw.

Et voilá, de lamp is klaar! Totale kosten slechts: € 26,60!

IMG_5934

En nog wat foto’s van het maakproces:

IMG_5939

Veel klusplezier!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: